Jak často čistit klimatizaci

Jak často čistit klimatizaci. U klimatizací, kterým nedopřejete pravidelný servis vznikají standardní provozní obtíže, které si spolu projdeme. Ve vnitřní jednotce split klimatizace v režimu chlazení dochází ke kondenzaci, ke srážení vlhkosti vzduchu v místnosti.

To se po několika sezonách používání ,může projevit jako zapáchání, nebo lidově smrad z klimatizace. na výměníku klimatizace se vytvoří plíseň, která pak takto smrdí, a vy si ji nevyčištěnou klimatizací foukáte do místnosti.

Pravidelným čištěním a péčí zajistíte bezproblémový chod Vašich klimatizačních jednotek a prodloužíte životnost. Především se zbavíte zápachu z klimatizace, který je běžným jevem u pravidelně neservisované klimatizace.
Na prvním obrázku si prohlédněte jak vypadá zanesený filtr vnitřní jednotky.

Jak často čistit klimatizaci – filtry

V sezoně doporučujeme opláchnutí filtrů vodou alespoň jednou za měsíc. Pokud se jedná o prašné prostředí intervaly zmenšíme.

Klimatizace nechladí

Pokud se vám zdá že klimatizace nechladí jako dřív, řešení může být velice jednoduché, zanešené filtry/ neprostupné výměníky vnitřní nebo venkovní jednotky. Pokud výměníkem nemůže procházet potřebné množství vzduchu není možné vyrobit a předat potřebný chlad do vašich prostor.

Výměník venkovní jednotky ve špatném stavu – pravá fotka. Rozdíl čistých a špinavých filtrů vnitřní jednotky na fotce levé. Pokud se o vaši klimatizaci nestaráte víříte tento prach zpět do místnosti a to vše také dýcháte!

Pokud jsou filtry v pořádku, problém bude nejspíše v nedostatku chladícího média, ale o této problematice až jindy.

čištění klimatizace

Naše doporučení

Doporučujeme čištění jednotek na začátku sezony, zde vidíte jednotku na balkoně u rodinného domu, která je ve značném stádiu znečištění. Pokud znečištění kondenzátoru dosáhne určité hranice a neproudí skrze něj dostatek vzduchu vaše jednotky budou ztrácet účinnost až se dostanou do bodu kdy nemusí fungovat vůbec.

Preventivní péče o vnitřní a kondenzační jednotky alespoň jednou za sezonu.

  • Provedeme čištění kondenzátoru stlačeným vzduchem, popř chemickou cestou pokud je to nutné
  • Kontrola těsnosti chladícího okruhu
  • Čištění a dezinfekce vnitřních jednotek
  • Zbavení zápachu z klimatizace

Preventivní péči můžete objednat na 776 229 999

Čtěte další článek zde: https://www.expertklima.cz/2021/01/30/hlucna-klimatizace-jaka-je-pricina/

Napsat komentář