Hlučná klimatizace, jaká je příčina?

Hlučná klimatizace je problém který může nastat u staršího stroje, ale i novějšího s absencí potřebného pravidelného servisu. Pojďme si rozebrat tuto problematiku a jednotlivé příčiny hlučné klimatizace.

Špinavé filtry vnitřní jednotky jsou základ

První a nejjednodušší kontrolu může svépomocí provést každý sám. Odklopte kryt vnitřní jednotky a zkontrolujte prachové filtry. Filtry je nutné udržovat čisté a v kondici. Výměník musí mít zajištěn potřebný průtok vzduchu.

Zkontrolujme tedy jako první filtry vnitřní jednotky. Odklopte kryt, vyjměte filry, nejlepší je nejdříve prach omést košťátkem a pak ho můžete umýt i ve vodě.

hlučná klimatizace

Venkovní jednotka je hlučná

Když máme vyřešený filtr vnitřní jednotky, uděláme stejnou kontrolu na venkovní jednotce. Pokud jsou lamely kondenzátoru špinavé, ometeme košťátkem ve směru lamel, tak aby nedošlo k jejich poškození.

Můžeme také vyfoukat stlačeným vzduchem, nebo lehká mydlinková voda a opláchnutí zařízení neublíží. I tyto nečistoty mohou mít na vině hlučící klimatizaci.

Ložiska ventilátorů

Hlučná klimatizace může být také zapříčiněna mechanickým opotřebením motoru ventilátoru, konkrétně kuličkových ložisek uvnitř motoru. Na řešení tohoto problému je nejlepší zavolat technika, který zhodnotí stav motoru, zda repasovat, nebo vyměnit za nový.

hlučná klimatizace
Hlučná klimatizace umí potrápit

Hlučná klimatizace kvůli nedostatku chladícího média

Nedostatek chladícího plynu, může zapříčinit ztrátu výkonu, tudíž klimatizace není schopna dosáhnout požadované teploty a jede stále na sto procent výkonu a tím pádem je hlučná, nevypíná a jede prakticky stále na plný výkon.

Pokud jde ven chladivo tak i olej…

Pokud uvidíte zejména na spojích s převlečnými maticemi mastnotu a stopy po oleji je pravděpodobné že se jedná o únik. Únik ale může být na několika dalších místech, což musí prověřit technik detekčním zařízením, nebo odsátím, převážením chladiva, popřípadě tlakovou zkouškou na provoznímu tlaku.

Pro vyřešení problému je vždy nejlepší zavolat kvalifikovaného technika a to v době mimo sezonu. Můžete tak provést na 776 229 999

Chcete se dozvědět více o chladivu R32? – přečtěte si další článek